Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София - нови мерки и карантина

Цветозар Томов, Христо Николов и Алексей Пампоров пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Добре е и хората, които смятат, че мерките са излишни и прекалени, да ги спазват". Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов. По думите му няма да излезем цивилизовано от тази криза, ако смесваме свободата на изразяване с необходимостта да уважаваме законите в страната в случай на извънредно положение.


Томов изрази мнение, че мерките за ограничаване на напускането и влизането в София са необходими и критикува правителството, че е закъсняло с тях. Според него ще има ефект от взетите късно снощи мерки, защото и днес, на Разпети петък, много хора са били готови да пътуват извън столицата.

"Ние ще разберем какво е станало вчера (16 април, четвъртък - бел.ред.) едва в края на другата седмица", коментира още Томов и добави: "Би било добре да не се бърза с отварянето на столицата, преди да има относително ясна картина за последиците от масовото нарушаване на правилата на извънредното положение в дните на празниците".

По думите му мерките за предпазване от разпространение на заразата от коронавирус в храмовете са били недостатъчни и палиативни:

"Това създаде обстановка, в която нараснаха критичните настроения спрямо Църквата".

Здравният медиатор Христо Николов коментира пред БНР ситуацията в двата столични квартала, които са под карантина - "Филиповци" и "Факултета":

"Нормална е обстановката, но има негодувание, че остават без работа, че масово ги уволняват или им казват да не идват на работа само заради това, че в момента са набелязани. Никой не е застрахован, не знае дали е вирусоносител".

Екипи на Столичната регионална здравна инспекция започнаха масовото тестване за Covid-19 в столичния квартал

По думите на Николов притесненията са от тази дискриминация, че хората там са вече посочени

Той определи като най-голямо притеснение у хората оставането им без работа.

Христо Николов отрече появилата се информация, че е имало масови сбирки на различни църкви в двата квартала: "Сбирките са били само през социалните мрежи", заяви той.

В предаването "Хоризонт за вас" доц. Алексей Пампоров от Института по социология към БАН заяви, че там, където има концентрация на бедност, там няма ресурс и хората от тези зони работят ден за ден. 

"Беше нормално да се очаква, че продължилите повече от месец ограничителни мерки ще увеличат рязко бедността и ще покачат много сериозно напрежението", изтъкна той.

Според него КПП-тата са дискриминираща мярка и посочи, че е можело да се вземат по-сериозни карантинни мерки, т.е. ограничаване само на зоните с риск от зараза, а не на целите квартали.

Алексей Пампоров

Цялото интервю на Снежана Иванова с Цветозар Томов, Христо Николов и Алексей Пампоров в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени