Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика Събота е!

| обновено на 18.04.20 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Днес е Велика Събота - денят, предшестващ Великден и който църквата прославя като най-благословеният. С него се отбелязва края на Страстната седмица и Великия пост.

През изминалата Страстна седмица вярващите проследиха стъпка по стъпка кървавия път на Спасителя от тържественото му влизане в Йерусалим до Голгота.

Днес православният свят ликува и очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

Точно в полунощ от площад „Александър Невски“ в столицата патриарх Неофит трикратно ще възвести Възкресението на Спасителя. Празничното богослужение ще бъде излъчено в ефира на програма „Хоризонт“.

В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в храма "Възкресение Христово". Тази година церемонията ще бъде без поклонници и с ограничен брой участници - около 10, но ще се излъчва по телевизията за целия свят. 


Духовници от БПЦ няма да пътуват до Йерусалим, за да пренесат Благодатния огън. В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година. Така е и в столичния катедрален храм „Света Неделя“, обясни за "Хоризонт" отец Кирил Попов:

„Това е чудо, което става всяка година на Велика Събота на Божи гроб! През тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън, но за утеха на всички ни в нашия храм ние цяла година пазим Благодатен огън. И сега тези, които имат желание могат да дойдат и да вземат този Свети Благодатен огън от параклиса на Светия Синод“.

„Има някои църкви и манастири, където пазят Благодатния огън от миналата година“, потвърди и ловчанският митрополит Гавриил:

„Това е компромис също да не ни обвиняват, защото при идването на Благодатния огън също има събиране на много хора и решихме тази година да не го направим“.

В Румъния Благодатният огън ще пристигне от Ерусалим и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите в страната на летището в Букурещ.

Делегация от гръцки духовници ще донесе от Благодатния огън. В Гърция духовниците за пореден път призоваха към смирение и стриктно спазване на мерките на правителството. Полицията е мобилизирана след призиви в социалните мрежи за религиозен бунт срещу ограниченията и затворените църкви, в които дори и камбаните няма да бият тази нощ. 
На Велика Събота - денят, предшестващ Великден и който църквата прославя като най-благословеният, се отбелязва краят на Страстната седмица и Великия пост. Обикновено в този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Това е и последният ден, в който за последно се боядисват яйца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна