Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания предлага фонд от 1,5 трилиона евро за икономическото възстановяване на ЕС

Финансирането му ще става чрез "безсрочни облигации" на отделните членове на ЕС

Педро Санчес, премиер на Испания
Снимка: БГНЕС

Испанското правителство планира да предложи на своите партньори от ЕС да бъде създаден фонд от 1,5 трилиона евро за подпомагане на икономическото възстановяването на страните членки, които са най-силно засегнати от коронавирусната криза, съобщи в понеделник вестник "Ел Паис" (El Pais), позовавайки се на вътрешен правителствен документ, предаде Ройтерс.

Испанският премиер Педро Санчес планира да направи това официално предложение на колегите си от ЕС по време на среща на върха на европейските лидери в четвъртък (23-ти април), посочва изданието.

Предлаганият от правителството на Испания фонд ще бъде финансиран от т.нар. "безсрочен дълг", емитиран от 27-те страни членки на от Европейския съюз, а паричните средства, предоставяни на различните държави ще бъдат безвъзмедни и ще се считат за финансови трансфери, а не за дългове, посочва испанското издание.

Безсрочните дългове, или т.нар. "безсрочни облигации", са ценни книжа с фиксиран доход без конкретна дата на падеж.

"Това би била различна схема за взаимно гарантиране от тази, която имахме като идея преди това (т.нар. общи „корона облигации“), но това е вариант, който може да бъде съгласуван от всички", добавят източниците на "Ел Паис".

Испанското издание добавя, че такъв фонд за възстановяване ще бъде свързан с бюджета на Европейския съюз.

Европейската комисия би действала като основен кредитополучател в схемата, която би използвала и бюджетът на ЕС като крайно средство за лостов механизъм за новия дълг (за увеличаване на неговия размер чрез предоставяне на гаранции).

Испанското предложение е приведено в съответствие с предложението на еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан, посочва изданието.

Също така се съобщава се, че планът на Мадрид е по-вероятно да получи подкрепата на Германия, която е най-големият критик към идеята за т.нар. "корона облигации", или съвместно емитиран дълг в рамките на еврозоната.

Според предложеният испански документ от три страни, видян и от агенция Ройтерс, трансферът на средства към най-засегнатите от коронавируса държавни трябва да бъде предварително осигурен, за да започне още в първите дни на 2021 г. и самите плащания да бъде извършвани през следващите две до три години.

На този етап няма коментари на информацията от страна на длъжностни лица от кабинета на министър-председателя на Испания, посочва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна