Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът като семейно забавление по време на социална изолация

Българско дуо свири сонати от Бетовен за приятелите си по интернет

Лора Чекоратова и Георги Вълчев

Пианистката Лора Чекоратова и цигуларят Георги Вълчев живеят в Ню Йорк още от студентските си години. Често изнасят концерти като дуо и в по-големи ансамбли с други музиканти. Двамата са сред редовните участници в Българските концертни вечери в Ню Йорк, а вече две поредни години организират фестивала "Неотъпкана пътека" в село Ковачевица в началото на месец август.

Сега семейството, заедно с двете им деца, живее в изолация заради тежката ситуация с разпространението на коронавируса в Ню Йорк. Опитват се да поддържат работен режим, Лора преподава онлайн, а всеки понеделник около 18 часа местно време дуото изнася концерт със сонати за цигулка и пиано от Лудвиг ван Бетовен, който може да се гледа по интернет.

"Така ни хрумна, защото си мислехме как бихме искали да запомним тази година, освен като годината на този вирус. Всъщност основното музикално събитие на тази година е огромната годишнина на Бетовен. И най-тъжното е, че толкова събития, които бяха планирани в чест на Бетовен, се отлагат или направо няма да се състоят. И тъй като ние свирим десетте му сонати и сме ги свирили в концерти на живо, решихме, че бихме искали самите ние да прекарваме това време по време на карантината с музиката на Бетовен и да я споделяме с приятели по интернет." - сподели в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Лора Чекоратова.

Пианистката и преподавателка по пиано признава, че тази непредвидена ситуация изисква от музикантите да свикват с технологиите и да повишават знанията си в тази област. Но с малко усилия и повече желание всичко се получава. И така концертите на дуото Вълчев-Чекоратова, предвидени за тесен приятелски кръг, получават популярност и се гледат от много хора, не само в Ню Йорк, а музикантите започват да обмислят нова техника, по-добри микрофони и дори игра със светлините в стаята, за да бъде по-приятно за зрителите.

Какво още сподели Лора Чекоратова за концертите по време на изолация и защо дуото избра да изпълнява точно музиката на Бетовен - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна