Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: 8 инструмента за 4,5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса

| обновено на 21.04.20 в 17:18
Владислав Горанов
Снимка: Правителствена пресслужба

Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които сме адаптирали към периода на кризата и които очакваме да ангажират - под 8 различни инструмента, 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.
Това каза на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, който представи инвестиционните инструменти, с които държавата ще помага на бизнеса за преодоляване на щетите от пандемията.

Заемите за лица и фирми ще бъдат осигурени чрез Българската банка за развитие и през т.нар. Фонд на фондовете, с посредничеството на търговските банки.

Две от представените мерки са през Българската банка за развитие, която получи 700 милиона лева капитализация, припомни финансовият министър Владислав Горанов. Едната е за безлихвени кредити, които са достъпни за самоосигуряващите се лица и хора в неплатен отпуск заради Covid-19 . Засегнатите физически лица и самоосигуряващите се "трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск": 

"До 4 500 лева безлихвени, които ще имат гратисен период до 24 месеца и срок за издължаване до пет години. Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия - той е необезпечени оборотни кредити до триста хиляди".

И двата инструмента са в партньорство с търговските банки. Шест други схеми  са обособени през Фонда на фондовете, като те са насочени основно към подкрепа на средни, малки и микропредприятия. Една от тези схеми е и за градско развитие:

"Тук бенефициенти биха могли да бъдат общини, публични частни партньорства и предприятия, засегнати от кризата, включително секторите туризъм и транспорт."

Българската народна банка е подала писмо за сключване на суапова сделка с ЕЦБ.
До седмица трябва да са готови всички документи, с които страната ни ще кандидатства за членство във валутния механизъм ERM 2 и тясно сътрудничество с Банковия съюз.

Още преди това БНБ може да сключи суапова линия с Европейската централна банка:

"БНБ да може без това да утежнява резервите й и покритието на лева, да предоставя български лева на ЕЦБ, срещу което по фиксирания курс да получава евро", поясни Горанов.

Сделката ще е в размер на няколко милиарда, допълни финансовият министър, без да уточни валутата, като подчерта, че това е допълнителна гаранция за стабилността на валутния борд.

Подобна суапова линия наскоро сключи и Хърватия, а Дания поднови своята.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна