Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Йончев: Науката е удобна за манипулация

Наука и медии по време на криза

Любов Костова: Учените трябва да предадат информацията разбираемо

Снимка: Pixabay

"Като всяко ново нещо и този вирус е нещо объркващо, изглежда като нещо много страшно, като нещо, което може да бъде съдбоносно за съдбата на целия свят. Но всъщност, ако се приложи научният метод, спокойния анализ на фактите, то нещата започват да стават малко по-обясними. Всъщност към всяко едно явление винаги трябва да се прилага един и същи здрав разум и един и същи научен метод." Този коментар направи в предаването "Хоризонт до обед" Владимир Йончев, главен редактор на offnews.bg.

При публикуването на научна информация журналистите носят голяма отговорност, смята Йончев. "Защото науката е едно от нещата, които са най-удобни за манипулация. С точните неща, с математиката особено, с цифрите и с таблиците, каквито тези дни, тези месеци вече четем, много са възможни всякакви манипулации. Числата могат да се тълкуват по най-различен начин и е много важно да се дават верните обяснения, и те да се дават хладнокръвно, спокойно, в правилния контекст", подчерта Владимир Йончев.

Във времена на криза е необходимо да се потопим в свят на наука, свят на закономерности и неща с тяхна вътрешна логика. "Когато веднъж се потопиш и когато си говориш с такива хора, които имат този научен метод, имат тази нагласа за ползването на науката, а не на суеверията, тогава някак си става по-лесно. Иначе такъв вирус очевидно е, че има. Очевидно е, че от него се умира", коментира Йончев.

Любов Костова Снимка: БГНЕС

Светът на науката и неговите послания към публиката трябва да бъдат комуникативни, а учените - да умеят да представят по разбираем начин сложните понятия от науката, казва и Любов Костова, директор на Британския съвет в България.

"Когато става въпрос за комуникация на науката, като че ли днешният повод, времето, в което живеем в момента изтъква най-ярко защо от години вече говорим за това, че учените имат нужда от умения за комуникация, за ефективна комуникация, за "превеждане" на прост, без да бъде опростачен език, на сложните понятия от науката и то не от гледната точка на собствената си личност, а от гледна точка на интересите, знанията, желанията или необходимостта от действие на публиката, на потребителите, на гражданите в обществото", отбеляза Костова в предаването "Хоризонт до обед".

"Щабът за извънредната ситуация не е науката непременно. Това са две различни неща. Политиката за овладяване на кризата не е науката зад самия факт", изтъкна тя.

Любов Костова апелира учените и експертите да обясняват на ясен език какви изследвания се правят за коронавируса. Като дефицит в момента тя открои  това, че учените говорят малко за фактите.

"Да повторят точно толкова пъти, колкото е необходимо ние да разберем, защото ефективната комуникация на науката изисква да познаваш публиката си, следователно да знаеш какво ги интересува и по какъв начин да стигнеш до осъзнаване на един факт. И ако това изисква няколко различни подхода, то тогава трябва да бъдат направени няколко различни подхода", подчерта Костова.

Двете мнения чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени