Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на деня властите в Плевен ще решат да поставят ли Буковлък под карантина

| обновено на 22.04.20 в 09:10
Град Плевен
Снимка: БГНЕС

В Плевен Областният кризисен щаб за борба с Covid-19 предложи на Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването да се постави под карантина село Буковлък до изясняване на епидемичната обстановка. Причината е свързана с откритото огнище в една от най-големите шивашки фирми в града.

На извънредно заседание на оперативния щаб за борба с коронавируса кметът Росен Русанов е поискал село Буковлък да бъде поставено под карантина.

„Селото да бъде затворено, на тоя етап за две седмици, това е предложението. Понеже няма да може да се направи масово такова изследване на 1000-2000 човека“.

Продължава издирването на всички контактни лица на работниците от завод „Мизия“. Продължиха и PCR тестовете. В завода започна цялостна дезинфекция. Д-р Атанас Гарев - директор на Регионалната здравна инспекция:

„В Буковлък първото нещо, което е, ще се видят семействата. Проблемът е, че много от хората, които са там, първо, имат много близки контакти и едни с други. Голяма част от населението работи, то е съвсем близко тук, почти квартал на Плевен, работят в местни фирми, които са също многобройни и там нещата могат да ескалират“.

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че на местно ниво може да бъде взето такова решение, тъй като доказано заразените с коронавируса в село Буковлък са малко, за да бъде поставено то под карантина, както предложи Областният щаб.

„Това е твърде малка бройка, за да може да бъде наложена карантина на цялото село. Това е в правомощията на директорите на РЗИ-та“, посочи проф. Мутафчийски.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров, който ръководи местния щаб за борба с разпространение на коронавируса, заяви в предаването "Преди всички", че усилията на инспекторите на РЗИ-Плевен са насочени в село Буковлък, където до края на деня ще бъдат взети между 80 и 100 проби. Той беше категоричен, че резултатите от тези проби ще бъдат определящи за решението им дали да поставят населеното място под карантина.

„Там хората живеят гъстонаселено – голям брой семейства, мога да кажа по три семейства от род в дадена къща. Решението ни ще бъде с оглед на конкретно заболелите, които са установени, и спецификата на даденото място“, каза областният управител. 

"Късно вечерта ще са ясни резултатите", заяви той.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мирослав Петров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени