Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Humans&Music - новият проект на цигуларката Лия Петрова

Музиката, изкуството, културата - колко много от това, с което сме свикнали да бъдем заобиколени, сега се налага да приемаме от екраните на компютрите си. Но с течение на времето творците стават все по-креативни - и докато част от музикантите и ансамблите, симфоничните оркестри и оперните театри ни дават достъп до архивите си, други измислят начини срещите с публиката им да става в момента - по време на тежкия период на социално дистанциране. 

Младата цигуларка Лия Петрова, която живее в Париж, като повечето си колеги не може да изнася концерти. Отпадат все повече нейни участия във фестивали и други музикални събития. Все по-често към нея се обръщат медии с молба да запише клипче с телефона си от къщи, за да бъде отправено послание към зрителите. "Дадох си сметка, че публиката, концертът, живото изпълнение нямат нищо общо", споделя Лия. И така в нея се заражда идеята да включи в творческия процес и публиката, която е толкова важна.

"Искаше ми се да направя нещо, което е по-специално, по-персонално. И така дойде идеята да свиря с хора, които обичат музиката и много от тях свирят - малко или много, в зависимост от страстта към изкуството". Цигуларката призовава от страницата си във Фейсбук всеки, който иска да свири в клип с нея, да й изпрати материал. И започва да се запознава с хора, за които музиката е хоби, но понякога влагат в него много старание и резултатът е впечатляващ.

Първият музикален клип от проекта Humans&Music е вече налице - на Лия Петрова акомпанира Теди Минчева, професионален полиграфист и дизайнер от София, а пиесата е "Сицилиана" от Мария Терезия фон Парадис.

Интересни подробности за проекта Лия Петрова разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени