Откакто бирата съществува, тя е обект на регулации. В Древен Вавилон съдържателите на кръчми са рискували да бъдат удавени в бира, ако предлагат по-малки от обявените или платени количества пиво.
А в Прага разчитат на водните духове, обитаващи река Вълтава, да покажат кой кръчмар "кръщава" бирата с вода. Там също така вярват, че в ада има специално място за безчестните кръчмари.
Германия празнува на 23 април Деня на бирата. Датата не е случайна: на този ден през 1516 г. е приет Райнхайтсгебот или Законът за чистотата на бирата, регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария.
Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само три съставки: вода, ечемик и хмел. От 1994 г. денят на приемането на закона се празнува в Германия като Ден на немската бира.
Бирата има множество последователи, все пак говорим за третата най-популярна напитка в света след кафето и чая.
А какво отличава бирения сноб от бирения почитател, ще научите от разговора с Людмил Фотев.