Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима от дом за възрастни в с. Гара Орешец са с коронавирус

| обновено на 23.04.20 в 15:14
Снимка: Радио ВИДИН

При четирима души от дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец е установена зараза с Covid-19, съобщи Министерството на здравеопазването.

Един от настанените в дома е бил пациент в неврологичното отделение на видинската болница. След това се е завърнал в дома, но после отново е бил приет в лечебното заведение. При повторното настаняване му е направен PCR тест, който доказал инфекцията. 

Общо 26 души са настанени в дома, където има и 16 души персонал. До момента са установени още 3 случая на заразени възрастни хора.

Утре се очаква да излязат резултатите от тестовете на контактните лица и на служителите. Домът е поставен под карантина.

Пред "Хоризонт" заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова заяви, че МТСП подготвя нови указания към директорите на социалните услуги у нас, свързани с по-строга превенция зарази Covid-19:

"Мъжът от дома е лежал в болницата в града, във Видин, където явно се е заразил. В момента се прави проверка от агенцията за социално подпомагане и ще бъдат взети допълнителни мерки. Още при  оповестяването на този неприятен случай сме създали светкавична организация за превенция, за хигиенизиране, дезинфекциране, така че се надявам да бъде овладян така неприятният процес скоро и да няма последствия".

От снощи новите случаи в дома са изолирани в отделна стая. Личният лекар в селото ще ги прегледа, за да прецени дали да бъдат транспортирани до видинската болница, каза директорът на здравната инспекция във Видин д-р Венцислав Владински пред радио Видин:

"Още снощи се обадих, изолирани са, нямат контакт с другите домуващи. Персоналът е осигурен още от миналата седмица с лични предпазни средства, включително маски, гащеризони, маски, очила, ръкавици, прави се дезинфекция, така че няма никакъв проблем".

Три са положителните проби за коронавируса в дома. До момента са направени 40 теста, каза кметът Юлиян Симеонов:

"Те са в различни стаи, на място хората са били, интересно как са се заразявали, след като не са излизали от стаята".

Репортаж на Анжела Каменова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна