Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Георги Златев-Черкин

Георги Златев-Черкин

На 23 април се навършват 115 г. от рождението на забележителния български музикант проф. Георги Златев-Черкин - композитор и изтъкнат вокален педагог. Той твори предимно в камерния жанр - на всички е позната неговата цигулкова пиеса “Севдана“, много поставяна у нас бе и оперетата му „Бунтовната песен“, автор е на над 50 солови песни, на хорови песни, струнен квартет, трио, инструментални пиеси.

Но тук ще ви припомним заслугите на Черкин като вокален педагог, създал цяла плеяда добре подготвени певци.

Започва да свири на пиано още 9-годишен в родния си град Русе. След обучението си в Музикалната академия в София като пианист - ученик на Иван Торчанов, и по теоретични дисциплини при Добри Христов, Павел Стефанов и Никола Атанасов, Георги Златев-Черкин заминава за Виена, където учи в Музикалната академия сценично майсторство и пеене при прочутия професор Лирхамер, а частно композиция при Маркс. Завръща се в България през 1929 г. и започва преподавателската си дейност в Музикалната академия, като подготвя няколко от известните ни певци.

Особено интересен е случаят с Люба Величкова - една от знаменитите певици на Виенската държавна опера и неповторима изпълнителка на героините на Рихард Щраус. През 1931 г. Черкин посещава Шумен и там му представят една гласовита 18-годишна ученичка с черна престилка - това е тя. Той веднага оценява неповторимия й глас и я кани в София, за да учи вокална постановка при него. След една година, завършила образованието си в гимназията, тя пристига в София - без багаж и без никакви средства. Успява да си намери някаква работа и се обажда на Черкин. Той я помни - приема я за своя ученичка и, разбрал за нейното плачевно материално състояние, се занимава с нея 3 пъти седмично безплатно. И не само - проявява изключително благородство: купува й билет за Виена, за да замине с цяла група негови студенти на прослушване при проф. Лирхамер. Виенският педагог също проявява благородство и се занимава с Величкова безплатно - такава е съдбата на великата певица, за която нямаше да сме чували, ако не беше човещината на Черкин. Всъщност той е известен с готовността си да помогне на тези, които имат нужда, и с добротата си...

При него са  учили певци като Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Любомир Панчев, Веселин Дамянов, Пенка Коева, Брилянта Кеворкян и още много други. Черкин е ректор на Музикалната академия от 1948 до 1954 г., а от 1960 до 1974 г. декан на Вокалния факултет. Три години е преподавател в Китай - обучава певци в Пекин, Шанхай и Тиен Цин. Умира на 29 март 1977 г.

В Златния фонд е запазен спомен на Георги Златев-Черкин за създаването на прочутата му песен „Синеоката“ по текст на Елисавета Багряна, посветена на Люба Величкова. Чуйте в звуковия файл и самата песен, записана през 50-те години на ХХ век от Катя Георгиева.Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна