Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН предоставя временен онлайн достъп до свои издания за изкуствата

Снимка: artstudies.bg

От Института за изследване на изкуствата към БАН са предоставили временен online достъп до свои 14 редки и скъпи издания.

Те са посветени на актуални проучвания върху културата и изкуството на България и света и са в малък тираж, предназначени са предимно за експерти, богато илюстрирани и представителни.

Учените се надяват, че в състоянието на пандемия и ограничено общуване подобни книги биха допринесли за по-лесното понасяне на принудителната самоизолация.

Книгите може да се свалят на личния компютър и да се четат, докато човек има интерес, обясни пред Радио София директорът на института проф. Емануел Мутафов.

Повечето от изданията са от областта на изобразителните изкуства и музиката. Има и няколко сборника, които разглеждат изследването на различните изкуства.

4 от заглавията са посветени на християнското изкуство.

Интересът е голям, за около две седмици има около 4000 сваляния. Очевидно това не е направено само от изкуствоведи, коментира проф. Мутафов. И добави, че очевидните предимства на инициативата потвърждава необходимостта да се продължи по пътя на дигитализацията.

Чуйте разговора на Катя Василева с проф. Емануел Мутафов, вижте и заглавията, от които можете да изберете и да четете. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна