Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Книгата е духовното кръвообращение на човечеството

Снимка: БГНЕС

Книгата е голяма необходимост за хората, тя е духовното кръвообращение на човечеството... Книгата ще направи човека по-богат и по-човечен... Запознавайте се с книгите, те ще са вашите приятели през целия живот. Важното е да имаме богатството и дълбочината, които само литературата може да даде на човечеството. Нека да четем, за да задълбочаваме хуманността в себе си“. За това призова пред БНР в Световния ден на книгата писателят Здравка Евтимова.

Тя е категорична, че хората, започнали да пишат, не трябва да се отказват, дори да получат първо отказ от издателство или редакция, „защото никога не се знае кога се възпламенява талантът“.  

По думите ѝ, днес има много силна млада българска литература.

В предаването „12+3“ Здравка Евтимова подчерта:

Четете, защото книгите са една пътека – може би понякога страшна, друг път тъжна, отчаяна, но винаги пътека, която намира мястото, скрито в нас, запазено за най-близките, мястото на доброто“.

Тя коментира и актуалната ситуация, в която днес живеем – извънредно положение заради пандемия: 

„Осъзнаваме, че дисциплината е път към здравето. Едни хора понасят по-трудно тази социална дистанция. По-коравите може би се справят, казвайки си, че и това ще мине. По-слабите изпитват страх. В страха няма нищо лошо, осъдително и срамно. Това е напълно човешки инстинкт. Нека по-храбрите помогнат на тези, които се страхуват повече. Често страхът е бащата на изобретателността. Защото ни е страх, създаваме мостове, за да минем над някоя пропаст. От нас зависи дали ще сме пропаст или двигателят, който ще ни изтегли от пропастта“.

Според Евтимова „тази криза е поредният урок, който еволюцията дава на нас, хората и от нас зависи дали сме достатъчно подготвени да извлечем поуките от този урок“:  

„Аз харесвам много една латинска пословица, която казва – „Дори излекуваната рана оставя белег“. Нека тази пандемия е грозният белег, който ние ще имаме, но нека го излекуваме и да бъде белег от излекувана болест... Със сигурност ще излезем по-опитни и по-гъвкави. Надявам се всеки един от нас да стане и по-мъдър, но това не е гарантирано“.

Интервюто със Здравка Евтимова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна