Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на ваксина за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Оксфордския университет започва изпитание върху хора на потенциална ваксина срещу коронавируса. Над 100 са изследователските проекти по света за намиране на ваксина. 7 от тях са на етап клинични тестове.

В първата фаза на тестове върху хора в Оксфордския университет участват 1 112 доброволци на възраст между 18 и 55 години. Ваксината е базирана на аденовирус от шимпанзе, който е модифициран да произвежда същите протеини в човешките клетки, които произвежда и Covid -19.

Така според учените ваксината ще научи имунната ни система да разпознава протеина и да възпрепятства навлизането на коронавируса в клетките ни.

Потенциалната ваксина трябва да предизвика силен отговор на имунната ни система с една доза и не е реплика на коронавируса, т.е. не причинява инфекции и така е безопасна за деца, възрастни и пациенти с придружаващи заболявания.

Учените от Оксфордския университет са си поставили амбициозна цел да направят ваксината достъпна за обществото до края на годината - цел, която почти единодушно всички смятат за непостижима.

Намирането на ваксина е единственият начин да се върнем към нормалността, предупреди миналата седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и призова за ускоряване на изследователските проекти по света.

Изпитания на ваксини върху хора се правят в момента в Китай и в Съединените щати, а следващият месец започват и в Германия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна