Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари: Закрием ли си бизнеса сега, няма връщане

Снимка: БГНЕС

Няма сектор в страната, който да не е засегнат от извънредното положение и ограничителните мерки. Рибарите също са спрели дейността си, но рибопреработвателни предприятия продължават да работят. Браншът е изключен от държавната помощ за работодатели по модела 60:40 и все още няма яснота кога и какви компенсации ще получи.

Близо 150 са риболовните кораби в Несебър. Три са рибопреработвателните предприятия в морската община. След изключително слаб риболовен сезон през есента и лоши атмосферни условия през зимата, довели до нищожен улов на калкан, с въвеждането на извънредното положение браншът е изправен пред ново изпитание. Риболовът е спрян, продажбата на риба на вътрешния пазар е ограничена, износът също е преустановен.

Рибарите се надяват на финансова помощ от Европейския съюз. Водят се разговори с Европейската комисия част от неусвоените средства по програма „Морско дело и риболов“ да бъдат изплатени като компенсации. До момента обаче не е ясно нито кога, нито как ще се пренасочат тези средства.

Закрием ли си бизнеса сега, реанимация няма да го съживи, казва Кирил Жеглев – собственик на риболовен кораб и рибопрареботвателно предприятие в Несебър. Риболовът не е ограничен, но сме на пазар – ресторантите и заведенията, които са ни основни клиенти, не работят, допълва той. 

Кирил Жеглев все още не е съкращавал работници и се чуди какво да прави. „Ако удължат още малко извънредното положение, по всяка вероятност ще освободя работниците“, предполага той. Има си текущи разходи, които са постоянни, изтъква Жеглев и споменава наемите, складовите помещения, корабите, средства за работниците и осигуровки.

Сигурно ще възобновим дейността си преди края на извънредното положение, коментира Георги Пейчев от Царево. Най-южната морска община има и най-големия риболовен флот по Черноморието. Уловът на калкан беше нищожен, потвърждава той. „Всички сме наранени и всички сме пострадали“, обобщава Пейчев.

Ако се пренасочат пари от еврофондовете в помощ на рибарите, те трябва да се дадат на хората, които наистина се занимават с риболов, а не на фирми еднодневки, които се регистрират само за да усвоят средствата, коментира Кирил Жеглев. И напомня, че браншът има нужда от финансова помощ сега, защото утре може да бъде късно.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени