Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България" сезира прокуратурата за сделка с общински имот в София

Столичната община е ощетена с 4 млн. лева, твърдят те

Методи Лалов
Снимка: Ани Петрова

"Демократична България" сезира прокуратурата за сделка с общински имот в София, който през 2015 година е бил продаден за малко над 2 милиона лева, а две години по-късно Столичният общински съвет гласува обратно откупуване на същия имот за цена над 6,3 млн. лева. 

Според "Демократична България" Столичната община е била ощетена с 4 милиона лева.

Имотът се намира на бул. "Сливница" и Околовръстния път и е на терен от около 25 декара. Официалната причина за неговата продажба е отпадането на необходимостта от ползването му.

Столичната общинска агенция за приватизация, на която Общинският съвет е възложил да проведе процедурата, получава оценка на имота, обявява и провежда търг, на който се явява само един участник - дъщерна фирма на "Титан", която се занимава със събиране и извозване на отпадъци. Имотът е продаден за 2 150 000 лева.   

Две години по-късно (2017 г.) възниква необходимост от закупуване на имот за общинската фирма "Чистота" - Искър. След огледани имоти е решено, че точно същият имот- на бул. "Сливница" и Околовръстния път - е подходящ за нуждите на Община "Искър", но цената му вече е 6 810 000 лева. след преговори тя е свалена на 6 370 580 лева и 79 стотинки. Това обясни пред БНР общинският съветник от "Демократична България" Методи Лалов.

Репортаж на Поли Начева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна