Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва сезонът за борба с градушките

Снимка: БГНЕС

Агенцията за борба с градушките открива активния сезон по градозащита. През тази година на разположение на агенцията са над 18 000 ракети, които ще бъдат изстрелвани от 261 ракетни площадки.

Агенцията започва сезона с 5000 ракети повече спрямо миналогодишния. Противоградовата защита у нас обхваща близо 22 милиона декара, като в тази територия влизат около 30% от обработваемата земя на територията на цялата страна.

Миналата година в градозащитата бяха направени сериозни инвестиции и бяха пуснати в експлоатация нови 61 ракетни площадки като командните пунктове, които могат да се активират при нужда, са 11 - с 261 ракетни площадки към тях. Те са разположени в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен.

През активен сезон 2020 ще се осигурява радарно покритие на атмосферата на територията на България с шест метеорологични радарни станции. С монтирания наскоро доплеров радар в Ярлово е осигурено наблюдението на Югозападна България, а за по-добро покритие на Североизточна България до края на годината ще бъде монтиран още един метеорологичен радар в Шумен, гарантират от Агенцията за борба с градушките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна