Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас предупреди ЕС за риск от прибързано възобновяване на туризма

Хайко Маас, външен министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Хайко Маас предупреди европейските държави да не се отворят за туризма прекалено скоро фона на пандемията на коронавирус, като отбеляза, че подобни ходове могат да доведат до по-нататъшно разпространение на болестта.

"Европейска надпревара за това да видим коя страна първо ще позволи подновяване на туристическите пътувания ще доведе до неприемливи рискове", заяви Маас пред немското издание Bild am Sonntag.

"Вече станахме свидетели какво може да направи инфекциозен клъстер в популярен курорт в туристическа  държава. Това не трябва да се случва отново", добави той, като се позова на големият процент на зараза в австрийски ски курорт в началото на тази година, която засегна туристи от Германия, Норвегия и Исландия.

Германският министър призова ЕС да вземе съвместно решение по отношение на критериите за ограничаване на пътуванията "възможно най-бързо, но толкова отговорно, колкото е необходимо".

Той подчерта, че прибързаното възобновяване на туристическите пътувания може да доведе до още по-продължително затваряне на границите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна