Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна забраната за влизане в България от Турция

Жител на Истанбул със защитна маска, април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ отпадна забраната за влизане в България от Турция. Това не отменя мярката за поставяне под карантина на гражданите, преминаващи във всяка от двете държави.

Мерките срещу разпространението на коронавируса ще бъдат обсъдени днес на заседание на турското правителство, което ще се проведе чрез телеконферентна връзка и под ръководството на президента Реджеп Ердоган. 

Временната забрана за влизане на територията на България  беше въведена на 24 април.

Изключени от забраната бяха тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили, превозващи хора, нуждаещи се от лечение и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Външният министър Екатерина Захариева предупреди, че дори и след отпадането на забраната, гражданите, пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата.

Към момента няма данни за съществен трафик след отпадането на забраната за влизане от Турция към България. Ако се констатира такъв, ще бъде уведомено Министерството на външните работи. Това съобщи пред „Хоризонт“ областният управител на Кърджали Никола Чанев.

По време на извънредното положение в община Кърджали са пристигнали около 150 души, съобщи той. От този брой 60 са пристигналите само за ден.

„По време на извънредното положение над 1700 човека са попаднали под карантина, в момента в област Кърджали са над 400. Успяваме да се справим“, посочи Чанев в предаването "Преди всички". Той сподели опасенията си, че при по-голям брой новодошли от Турция няма да има възможност за стриктно следене на карантината.

Никола Чанев призова сънародниците ни мюсюлмани, които живеят в Турция, „да изкарат свещените празници там“.

Междувременно в югоизточната ни съседка беше отбелязан най-значителният спад в новорегистрираните случаи на коронавирус за последните 20 дни. Запазва се и тенденцията броят на излекуваните пациенти да надхвърля броя на новите случаи.

За седми пореден ден намалява броят на починалите с коронавирусна инфекция в Турция. Броят на загубилите живота си спадна под 100 за пръв път от 13 април насам. С тях общият брой на жертвите на новия вирус в страната надхвърли 2800 души.

Новите потвърдени случаи в последното денонощие са под 2400, с което общият брой заразени достигна 110 000 души. Същевременно над 3500 пациенти са били излекувани в изминалите 24 часа, с което общият брой на оздравелите е над 29 000 души.

В полунощ довечера изтича третата поредна забрана за излизане от домовете в 31 големи града в страната.

Властите по-рано обявиха, че най-вероятно към края на май животът в страната ще започне да се връща към нормалното.

Истанбул, 3 април 2020 г.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени