Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извършват се всички спешни гинекологични манипулации

Снимка: БГНЕС

Заедно с детските консултации и имунизации със заповед на министъра на здравеопазването се възобновиха и женските консултации и плановите операции. Във времето на извънредното положение не е бил допуснат риск за здравето на жените, спешните гинекологични манипулации са били извършвани, каза за "Хоризонт" д-р Иван Диков, акушер-гинеколог, началник на Диагностично-консултативния блок към Университетската болница "Майчин дом".

"Крайно време беше работата да се възстанови. В момента женските консултации в цялата страна, които касаят проследяване, диагностициране, бременност, независимо дали тя протича нормално или не, работят в пълен обем с възможния си капацитет“, увери той.

Бременните трябва да посещават лечебните заведения с маска и след предварително записване на час при лекаря.

"Желателно е пациентите да не сядат пред кабинетите, да изчакват извън сградата на болницата или във фоайето. Около 5 минути преди часа, който е обявен, прави се термометрия задължително на всеки влизащ, с дистанционните термометри, дезинфекцира си ръцете, след няколко минути се провежда женската консултация", поясни д-р Диков.

Жените с гинекологични проблеми са получавали медицинска помощ по време на извънредното положение"Преглеждаха се жени, които имат оплаквания. Състояние, което налага хоспитализация или пък приемане в лечебно заведение за доизясняване", уточни д-р Иван Диков.

Като положителен момент на грижата за женското здраве по време на извънредното положение д-р Диков акцентира върху това, че не е било спряло лечението на пациентки с ендометриози, миоми, чакащи за аборт и пренатална диагностика.

"Оперирани са извънматочни бременности, оперирани са и кисти, миомни възли. Спешното състояние никой не беше забранил и никой няма да си позволи тази работа, както спешни цезарови сечения. Абортите също, през този период от време не са спирани", подчерта лекарят.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна