Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската централна банка увеличи стимулите и намали икономическите прогнози

Японска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската централна банка разшири паричните си стимули на второ поредно заседание, като премахна лимита за покупки на държавни облигации. В същото време тя понижи прогнозите си за БВП и за инфлация в страната поради пандемията от коронавирус.

В понеделник ЯЦБ реши единодушно да увеличи максималния размер на допълнителни покупки на търговски ценни книжа и на корпоративни облигации и повиши горната граница на тази програма до около 20 трлн. йени.

Банката ще закупува и японски държавни облигации, без да определя горната граница на тези покупки, така че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа (JGB) да остане около 0%.

ЯЦБ обаче запази непроменена основната си лихва, на която финансовите институции държат свободните си резерви в централната банка, на ниво от -0,1%, като това решение беше взето с 8 срещу 1 глас.

Заседанието на централната банка беше доста кратко с оглед да полаганите максимални усилия за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

В своя тримесечен доклад банката заяви, че перспективите за икономическата активност и цени са крайно неясни. Съществуват големи несигурности по отношение на последиците от разпространението на Covid-19 и степента на неговото въздействие върху вътрешната и глобалната икономика.

Централната банка понижи прогнозата си за БВП за фискалната 2020 г. до икономически спад с между 3% и 5% спрямо предишна оценка за растеж с между 0,8% и 1,1%.

Инфлационните перспективи пък бяха понижение до спад с между 0,3% и 0,7% за фискалната 2020 г. спрямо предишна прогноза за увеличаване на потребителската инфлация с между 1,0% и 1,1%.

За следващата фискална година ЯЦБ очаква икономиката на страната да нарасне с между 2,8% и 3,9% и с межди 0,8% и 1,6% през фискалната 2022 г.

Предвижда се инфлацията да достигне между 0,0% и _0,7% през фискалната 2021 г. и между 0,4% и 1,0% през 2022 г., което предполага, че банката е малко вероятно да постигне своя целеви прицел за инфлация от 2% поне до 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна