Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: БСП няма позитивен дневен ред за България

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

"БСП няма позитивен дневен ред за българското общество, който да бъде предложен и разказан на гражданите". Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски. Той уточни, че дълго време БСП не е формулирала такъв дневен ред, а повече е говорила за Бойко Борисов отколкото за себе си и своята версия за това как трябва да изглежда България и какво трябва да се случва в страната:

"Липсата на тази стратегическа идея ги вкарва в ситуация, в която продължават да говорят за Борисов, но сега обществото е склонно да слуша властта много повече и разговорът с основен субект Бойко Борисов не е слушаем за голяма част от хората". По думите му до ден днешен БСП са направили достатъчно, за да не се интересуват огромна част от гражданите за това, което социалистите говорят.

В предаването "Нещо повече" Делийски коментира скандала в БСП заради мнението на Георги Гергов - областен лидер на партията за Пловдив, който изрази положителна оценка за премиера и мерките на управляващите в периода на извънредното положение. Корнелия Нинова дори призова Гергов да подаде оставка заради изразената от него позиция:

"Драмата не е каква идея има БСП за това, което ще се случва в България от тук нататък, а драмата е кой какво мнение има за Бойко Борисов", посочи политологът и добави, че БСП липсва в разговора за поуките и помените, които трябва да последват:

"Каква структура на икономиката трябва да има, трябва ли да се променя начинът на преразпределение на публичния ресурс. Все неща, които една левица трябва да постави на дневен ред". 

Според него, ако зачеркнем имената Бойко Борисов и ГЕРБ, нищо няма да остане от посланията на БСП.

Делийски посочи, че за социалистите проблем е, че гражданите не ги припознават

"Но за да ги припознаят, трябва да имат собствена физиономия. За да имаш физиономия, трябва да знаеш какво искаш, а за да знаеш какво искаш, трябва да знаеш кой си. Само с разговор на равнище: "Вижте колко зле са управляващите" физиономия не се гради. Защото легитимната реакция е: "Ти пък много ли си добре?". 

Цялото интервю на Диана Янкулова със Страхил Делийски и репортаж на Даниел Инков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна