Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пикът на безработните е регистриран в седмицата между 6-и и 12-и април

Снимка: БТА

Близо два месеца след началото на кризата с Covid-19 икономисти правят първите анализи на безработицата, която коронавирусът създаде. Нетипичен ръст на останалите без работа висшисти и вероятност от изчезването на работни места, които няма да се появят отново. Това са част от изводите на Института за пазарна икономика. 

38 хиляди са новорегистрирани безработни, по-голямата част от които през април. Поради методиката на статистическата обработка окончателните данни ще са ясни в последствие, но сравнението сочи, че увеличението е с 16 000, съпоставено със същия период на миналата година. 

По данни на Агенцията по заетостта пикът на безработните е регистриран в седмицата между 6-и и 12-и април

Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство", а също и културните и спортните институции, както и редица производства. Неочаквано за анализаторите, голям е ръстът на висшистите, които са загубили работните си места.

По думите на икономиста Адриан НиколовАдриан Николов от ИПИ очакванията са били голямата част от безработните да са с основно или по-ниско образование, но са отчетени и много висшисти. Той прогнозира, че много бързо ще се завърнат на пазара на труда хората с висше образование.

Областите с най-високи нива на безработица не случайно са Бургас и Варна, уточни Николов:

"Това, което все още не можем да предвидим, е колко ще е слаб туристическият сезон това лято. Така ще разберем колко от хората няма да могат да намерят сезонната си работа в туризма".

Интервюто на Наталия Ганчовска с Адриан Николов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от