Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди да бъде открито специфично лечение за Covid-19

Оказва се, че лекарство срещу артрит може да е от полза само за критично болни пациенти с Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от проучване на фармацевтичните компании "Редженерон фармасютикълс" (Regeneron Pharmaceuticals Inc) и "Санофи" (Sanofi SA) показват, че лекарството срещу ревматоиден артрит Кевзара може да е от полза само за най-тежко болните пациенти с Covid-19, съобщава БТА, като се позовава на Ройтерс и Франс прес.

Това попарва надеждите, че от медикамента може да се възползва по-широка група заразени, отбелязват агенциите.

Производителите съобщават, че ще продължат да тестват високи дози от лекарството само при болни от Covid-19 в критично състояние. Решението им се основава на насоки от независима комисия, направила преглед на данни от ранни изпитвания, според които медикаментът не помага на тежко болни пациенти.

За критично болни се считат пациентите, при които се налага механична вентилация и високопоточна кислородна терапия или лечение в интензивно отделение. Тези, които се нуждаят от кислород, но без прилагане на механична вентилация или високопоточна кислородна терапия, са смятани за тежко болни.

Кевзара спада към клас лекарства, наречени инхибитори на интерлевкин-6, които помагат да се регулира опасна свръхреакция на имунната система към вируса, известна като "цитокинова буря". Тя може да причини респираторен дистрес при пациенти с тежка форма на Covid-19.

Ранен анализ на изследването показа, че Кевзара бързо понижава нивата на C-реактивния протеин (CRP) - маркер за възпалителен процес. Компаниите обаче съобщиха за негативна тенденция, наблюдавана при повечето тежко болни пациенти.

Позитивна тенденция е отчетена само в групата на критично болните пациенти.

Към настоящия момент няма одобрени лечения, специфични за новия коронавирус. Поради тази причина производителите на лекарства са в надпревара да тестват съществуващи медикаменти, както и експериментални терапии с надеждата, че нещо ще помогне да се промени ходът на болестта, заразила над 3 милиона души по света.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на "Редженерон фармасютикълс" Джордж Янкопулос е скептичен относно перспективата за лекарства като Кевзара, които не са предназначени конкретно за лечение на Covid-19.

Фармацевтичната компания е идентифицирала стотици неутрализиращи вируса антитела и работи за подбирането на двете най-добри от тях за терапевтичен "коктейл", който да се използва за лечение и дори предпазване от Covid-19. Очаква се клиничните изпитвания с хора да започнат през юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени