Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел е съгласна с целта на ЕС за намаляване на вредните емисии до 2030 г.

Ангела Меркел, канцлер на Германия
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че подкрепя предложението на Европейската комисия за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. с 50-55% в сравнение с нивата от 1990 година.

Настоящата цел беше за намаление на вредните емисии с 40%.

Според немския канцлер правителствата не трябва да позволяват на защитата на климата да се изплъзне от дневния ред при провеждането на бюджетните обсъждания и при обсъждането на стимулиращи икономически пакети.

"Ще бъде още по-важно да стане ясно, че ние не намаляваме защитата на климата", посочи Меркел по време на видеоконферентна среща на върха по въпросите на климата, известна като "Петербугски диалог за климата".

Канцлерът на Германия добави, че зеленото възстановяване на икономиката и запазването на биологичното разнообразие остават някои от най-важните въпроси, които трябва да бъдат решени.

На същото събитие генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спасяване на инициативите за намаляване на въглеродните емисии на фона на икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

Междувременно германският офис на Световния фонд за дивата природа (WWF) отговори на коментарите на Меркел, заявявайки, че е необходимо намаляване на емисиите на парникови газове с поне 65%, за да се намалят глобалните температури с 1,5 градуса по Целзий.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна