Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново безплатни изследвания и консултации в София за ХИВ, хепатит В и С

Снимка: Център за сексуално здраве

В Центъра за сексуално здраве в столицата са подновени безплатните изследвания и консултации за ХИВ, хепатит В и хепатит С. 6 хиляди души годишно се тестват за тези инфекции.

Дейността на центъра беше прекратена за месец заради наложените мерки срещу разпространението на Covid-19. В момента центърът работи със съкратено работно време – в понеделник, сряда и петък от 11 до 16 часа.

Изисква се клиентите да идват за изследвания с маски и без грипоподобни симптоми.

"На входа се извършва термометриране, молим учтиво те да изчакват и да влизат по един. Пациентът си поставя калцуни. Медицинското лице, което е на смяна, работи с шлем, маска, ръкавици. Дезинфекцират се повърхности", поясни в предаването "Хоризонт до обед" Елена Биринджиева, председател на Сдружение "Здраве без граници".


Кризата заради разпространението на коронавируса е поставила в тежко финансово състояние Центъра за сексуално здраве в София, тъй като повечето международни донори са се оттеглили. Финансирането, което получава от Министерството на здравеопазването, е до месец юни.

"Тревогата на ХИВ пациентите е абсолютно обяснима, тъй като те са с компрометирана в повечето случаи имунна система, но ние обясняваме съвсем спокойно, че ако съответният човек приема терапия за ХИВ, няма от какво да се притеснява. Това са и съветите на Световната здравна организация", допълни Елена Биринджиева.

Лечението на хепатит В и С се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Има информация, че трима души инфектирани с ХИВ, са заразени с коронавирус.

"И при тримата е изключително леко, даже единият е само носител, без никаква симптоматика", уточни Биринджиева.


Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна