Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово раздават хранителните пакети по двете училищни схеми

СУ „Райчо Каролев“
Снимка: СУ „Райчо Каролев“

В Габрово започна раздаването на хранителните пакети, осигурени чрез двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко". За срока на извънредното положение предвидената помощ стига до децата от подготвителните групи на детските градини и учениците от 1 до 4 клас във вид на пакет с продукти - плодове, зеленчуци и млечни изделия.

В училище „Райчо Каролев“ доставените количества кашкавал и краставици са разпределени за 273 деца от 1 до 4 клас, на които се полагат хранителни пакети. Родителите на 70 от тях са отказали да вземат пакетите, посочва заместник-директорът Нели Милчева.

"Два килограма и 200 краставици, 390 грама кашкавал.Това съдържа един пакет и това е полагащото се количество на децата от 13 март до 13 май", съобщи Нели Милчева.

Училище „Райчо Каролев“ е средищно и в него се обучават деца от близки до града села. Те ще получат пакетите с храна в домовете си. За да бъдат доставени е организиран транспорт от училището. На помощ идват и служителите от Държавното горско стопанство. В друг списък са около 150 родители - те вземат продуктите на място, в училището.

Раздаването става бързо и без да се натрупват хора. Родителите вземат, подписват се и заминават. Някои се интересуват за произхода на зеленчуците.

Инициативата за осигуряване на храни, полагащи се на учениците чрез схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", идва в отговор на разпореждането на премиера да бъдат подпомогнати земеделските производители в реализацията на продукцията им. Според някои родители за предпочитане би било средствата, осигурени по програмите, да се насочат другаде.

"Краставици и кашкавал доколкото разбрах. Да, хубаво е. Хубаво е самите деца да видят, че има нещичко за тях, макар, че лично аз в тази ситуация не знам дали това е най-удачно и дали тези пари не трябваше да бъдат дадени за нещо по-добро. Да се подпомогнат болниците. Има толкова много други неща, които трябва да бъдат обезпечени със средства, затова си мисля, че това е мъничко излишно", коментира майка на ученик в училище „Райчо Каролев“ в Габрово.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна