Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Маджаров: НЗОК не може да изнесе сама цялата тежест на епидемията

Финансовите стимули за медиците на първа линия са били разпределяни по обиден начин

Д-р Иван Маджаров
Снимка: Личен архив

Държавата да не оставя цялата тежест в борбата с коронавируса върху НЗОК - за това призова в интервю за БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, според мен е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила – било то от този 10-милиарден дълг, който ще се тегли, било от други източници. Не може да прехвърли цялата тежест върху НЗОК. НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания изцяло да лежат на гърба на Здравноосигурителната каса, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности“, предупреди Маджаров в предаването "Преди всички".

Когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърлиш целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса, за да оставиш после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика, не е коректно, смята д-р Маджаров. Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили съответната диагностика или са били оперирани, защото няма пари, коментира той.

Случаят с починалата лекарка от Спешна помощ в София показва още веднъж, че в медицината 2 и 2 не прави четири. Категорично не може да се твърди нищо, защото става въпрос за реакция между нашия организъм и микроорганизма, който ни атакува, каза още д-р Иван Маджаров.

Съмненията идват от факта, че лекарката е изписана с два отрицателни PCR теста за Covid-19, а след това се връща в тежко състояние. Ясно е, че е била заразена с коронавирус и вероятно се касае за по-късни усложнения, включително емболия, уточни Маджаров. Това, че е изчистена от вируса, не означава, че няма последици след прекараната борба с вируса. От света идват все повече данни за усложненията, които настъпват и късните прояви в белите дробове, които се наблюдават при пациенти, които са се излекували от коронавирус.“

Д-р Маджаров отбеляза, че липсата на предпазни средства в първите дни и седмици на регистрираните случаи у нас е довела до сегашния брой заразени медици, но при сегашното ниво на обезпечаване не би следвало този брой да расте в следващите 30-40 дни.

В Закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари, посочи Иван Маджаров по повод възникналата криза в болниците в Сливен и Видин и липсата на лекари, които да лекуват пациенти с Covid-19. Командироването на медици не може да бъде трайно и да реши проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически, убеден е д-р Маджаров.

„Това трябва да ни е за урок и да се мисли стратегически по отношение на принципа на финансиране на отделните отдалечени области като Видинската, принципа на финансиране изобщо на здравеопазването в България.“

Българският лекарски съюз предупреди още в началото, че обявените 1000 лева за медиците на първа линия без ясни критерии ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа, подчерта още д-р Иван Маджаров. Според него тези пари са били разпределени по начин, който е обиден „дори и за самите звена, в които работят колегите“.

„Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни“, допълни Маджаров, като разшири диапазона до ДЦК-тата и общопрактикуващите лекари, които по думите му в епидемична обстановка не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях, както и до специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.