Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Въвеждането на нови тарифи е крайното наказание за Китай

Интервю на Доналд Тръмп за Fox News
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че нови тарифи върху китайския внос ще бъдат "крайното наказание" за предполагаемите невярно докладвани от Пекин данни за възникналата в страната епидемия от коронавирус, съобщава Fox News.

Тръмп нарече митническите тарифите "най-големия инструмент за преговори" и настоя, че наложените досега мита от страна на неговата администрация накараха Китай да се съгласи на търговска сделка с Вашингтон.

По време на интервюто за Fox News той също така заплаши, че ще прекрати търговското споразумение от т.нар. "първа фаза", ако Китай не закупува стоки от САЩ, както е посочено в двустранната сделка.

По-рано американският президент обвини Пекин, че е криел информация за вируса или поради неговата "некомпетентност" в борбата с епидемията, или поради нещо друго, намеквайки, че Китай може би умишлено е позволил на вируса да се разпространи.

Кризисният пакет икономически стимули в САЩ може да достигне 6 млрд. долара.

Според Тръмп общият американски пакет от икономически стимули в отговор на коронавирусната криза може да възлезе на 6 трилиона долара. Той добави, че който и да е нов стимулиращ пакет трябва да включва намаляване на данъка върху заплатите.

Конгресът на САЩ вече прие три коронавирусни икономически пакета на обща стойност около 3 трилиона долара, като се очаква през тази седмица Сенатът да започне обсъждането на четвърти подобен законопроект.

Все пак Тръмп отбеляза по време на интервюто за Fox News, че най-добрият начин да се помогне на бизнеса е да се "отърве" от вируса, за може отново да отвори. "Не можем да останем затворени като държава", предупреди той, но настоя, че властите трябва да гарантират, че хората ще бъдат в безопасност, след като им бъде позволено да се върнат на работа.

Президентът изрази увереност, че САЩ ще разполагат с коронавирусна ваксина до края на настоящата година.

Според него е без значение дали друга държава ще изпревари САЩ при направата на ваксина срещу Cожид-19.

"Не ме интересува, просто искам да получим ваксина, която работи", отбеляза президентът и добави: "Ако е друга държава, ще им сваля шапка".

Американският президент обаче добави, че търсенето на лекарство, което да помогне на пациентите, страдащи от коронавирусните симптоми, би било "добре за страната".

Американският президент също така похвали лекарството редезивир (remdesivir ) на Gilead и отбеляза, че компанията "се стреми" бързо да увеличи производството си, а администрацията му "застава с цялата си мощ" зад това лекарство.

Тръмп подчерта, че много компании, включително Johnson & Johnson, работят върху ваксина и са "близо" до разработването й. "Мисля, че ще получим ваксината по-рано, отколкото по-късно", отбеляза той.

Американският президент също така похвали лекарството редезивир (remdesivir ) на Gilead и отбеляза, че компанията "се стреми" бързо да увеличи производството си, а администрацията му "застава с цялата си мощ" зад това лекарство.

Тръмп: Броят на починалите от Covid-19 в САЩ се очаква да достигне 80 000.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че броят на смъртните случаи от Covid-19 в цялата страна се очаква да достигне 80 000.

"Качва се, преди говорих за 65 хиляди, а сега са 80 и 90 хиляди", отбеляза президентът, като добави, че броят на починалите все още остава по-нисък от първоначалните прогнози, но все пак призна, че може да достигне и 100 хиляди.

Според Тръмп САЩ са готови да се борят срещу вируса, в случай че той се върне по-силен през есента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна