Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Котка в стената“ - пръст в раната на ксенофобията и расизма

Сниманият в Лондон "Котка в стената" на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова вече е достъпен свободно в Амазон Прайм (Amazon Prime) от 27-ми април до 6-ти май за зрителите в Съединените щати.

Една котка се превръща в ябълката на раздора в общински блок в Лондон. Риж красавец оголва предразсъдъците на обществото ни, лицемерието, зад което се крием, вечния конфликт между имигрантите и местните жители в една Великобритания, която не обича неканени гости.

За нашите английски приятели това беше доста болезнено, защото слага пръст в някаква рана. "Вие си позволихте да ни покажете огледалото в лицата". Усетихме неприятни емоции в някои от тях.“ Това споделят Мина Милева и Весела Казакова в интервю за предаването „Време за живот“. 

Представителите на английската филмова индустрия, с които те работят, се оказват проевропейски настроени и се възхищават на „Котка в стената“. Определят продукцията на "Активист 38" като абсолютна дисекция на нашето общество, защото всичко е показано такова, каквото е, а не плакатно, представено по малко и схематично.

Разгледахме източноевропейците не само като положителни герои, но малко и като сноби. Те са интелигентни, с висше образование, отишли са в Лондон, за да се реализират, но се мислят за по-специални“, казват създателите на филма Мина Милева и Весела Казакова. 

В главните роли влизат българските актьори Ирина Атанасова и Ангел Генов, които живеят в Лондон от години и съдбата на персонажите им е до болка позната, което допринася за тяхната органична игра.

Интересна е историята и на котката Чедър с ирландско потекло.

„Намирането на котката беше абсолютна епопея“, спомнят си от екипа, който три дни преди снимките панически търси подходящата рижава котка. Благодарение на актрисата Ирина Атанасова откриват Чедър, който проявява характер на „възпитан банков чиновник“, типично по британски

Всъщност и случката с котката във филма е реална. „Прибрахме една котка, която се оказа на съседите, а те бяха на наркотици и точно когато се скарахме с тях на вратата, тя се фръцна и се оказа, че се е скрила в една дупка зад бойлера“, поясняват Мина и Весела.

Весела Казакова /л/ и Мина Милева /д/

По време на снимките двете момичета се справят с най-различни предизвикателства, понякога са на ръба и да се откажат, но смятат, че всичко е било благословено и нещата се уреждат в последния момент. 

Във филма има сцена с едно 100 килограмово момиче на 12 години. За всеки кастинг режисьор да открие актриса за този персонаж е почти непосилно. Отново дни преди тежки снимки Весела и Мина намират своята Кадиша в супермаркета, която се оказва, че иска да бъде актриса и посещава драма уроци. „Тя се справи много добре, беше прекрасна“, отчита режисьорският дует.

„Другата ни супер странна случка е с възрастната ни актриса във филма - Гилда Уо, която ни помагаше много и с цялостното поведение на хората от работническата класа. Гилда имаше само едно условие – да не играе с питбул, а тя точно това трябва да прави. Не знаехме какво да правим. Гилда влезе, видя кучето и каза: „Започваме“. Страхуваше се, но направи онова, в което актьорите са много добри – да преценят бързо обстоятелствата. След това я попитахме как така се съгласи, а тя каза: „Огледах кучето. Видях, че е свестно и си казах - давай!“

Цялото интервю на Радослава Топалова с Весела Казакова и Мина Милева за предаването "Време за живот" чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна