Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската телевизия: "Шантави и неточни" думи на Помпейо за произхода на Covid-19

Китайската телевизия порица изявлението, че коронавирусът е от лаборатория в Ухан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската централна телевизия определи като "шантави и неточни" думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо за произхода на пандемията, свързана с новия коронавирус, пише БТА, като цитира Франс прес.

Вчера Помпейо заяви, че "има значителен брой доказателства", че новият коронавирус произлиза от лаборатория в китайския град Ухан, където епидемията възникна. "Има солидни доказателства, че е тръгнал оттам", добави той, но отказа да разкрие дали смята, че вирусът е бил пуснат нарочно от китайското ръководство.

Тази теория беше отхвърлена на няколко пъти от Световната здравна организация (СЗО) и множество експерти. Тя обаче беше подкрепяна от правителството на американския президент Доналд Тръмп, който отправя критики към предприетите от Китай мерки за борба с епидемията след появата й в Ухан през 2019 година, отбелязва Франс прес.

След появата си в края на 2019 г. коронавирусът отне живота на над 247 000 души. Общият брой на заразените по света достигна 3,5 милиона.

Китайската централна телевизия заяви злъчно, че "зловредният Помпейо" "плюе отровата си и разпространява лъжи без основание".

"Тези предубедени забележки на американски политици показват на все повече и повече хора, че тези "доказателства" не съществуват", подчертава водещата китайска медия.

Американските политици се опитват да хвърлят вината върху друг, да притискат Китай, а собствените им усилия срещу епидемията са катастрофални, добавя тя.

Други два коментара във в. "Женмин жибао", официалният орган на комунистическата партия, определят Помпейо и Стив Банън, бившия стратег на Доналд Тръмп, като "лъжливи клоуни". Банън е наречен освен това и "живо изкопаемо от Студената война".

Миналата седмица Банън заяви, че Китай е извършил срещу САЩ "биологичен Чернобил", припомня Франс прес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени