Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неодобрение към идеята за годишно определяне на цената на парно и топла вода

| обновено на 05.05.20 в 13:33
Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Неодобрение предизвика предложението цената на парното и топлата вода да се определя веднъж годишно, което днес беше обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

С аргумента, че интересите на потребителите не са защитени достатъчно, срещу него се обявиха националният омбудсман, „Булгаргаз“ и част от топлофикациите.

Председателят на регулатора Иван Иванов защити промените с тезата, че по този начин потребителите на парно и топла вода ще могат да предвиждат разходите си.

„Основният ръководен фактор е те да бъдат в интерес на потребителите и заедно те да бъдат балансирани да не се допуска ощетяване и на топлофикационните дружества“, каза той.

„Това се прави, за да може да се избегнат евентуални силни колебания, които настъпват в рамките на едногодишния период в цената на природния газ и респективно да не бъде това отчетено с ежемесечни колебания в цената на потребяваната топлинна енергия. Такава промяна е в интерес на потребителите на топлинна енергия и хората могат много по-спокойно в рамките на едногодишния период да предвидят своите разходи за топлинна енергия“, обясни Иван Иванов. И допълни, че има възможност прогнозната цена на топлоенергията да се променя при поевтиняване или поскъпване на газа с над 15 процента, но това може да става на интервали от най-малко 6 месеца.

На това се противопостави омбудсманът Диана Ковачева. Според нея при определяне на цена за цяла година на база прогнози, в някои случаи клиентите ще дотират топлофикациите, а в други ще плащат големи изравнителни сметки.

"Това ще доведе до  стресиране на потребителите  по един неприемлив начин", добави тя.

Несъгласие с готвените промени изрази и представителят на „Булгаргаз“ Иван Иванов:

"Може да се получи чувствителна разлика между изчислената цена на база фючърсни  сделки и цената на Булгаргаз, което от своя страна да доведе до проблеми със заплащането от страна на топлофикационните дружества, на доставения от Булгаргаз природен газ. Това съответно ще наруши паричния поток на дружеството, а то от своя страна може да повлияе отрицателно върху доставките на природен газ, както и тяхната непрекъснатост за всички клиенти в страната, в това число и за топлофикационните дружества".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна