Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs: Световната икономика вероятно вече удари дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямата американска банка Goldman Sachs (GS) предполага, че глобалната икономическа активност вероятно вече е достигнала дъно, тъй като карантините и ограниченията за социално дистанциране, произтичащи от коронавирусната пандемия, започват да отслабват в световен мащаб.

В своя последен анализ банката изчислява, че от началото на годината глобалният брутен вътрешен продукт е спаднал с 16%, като очаква икономическо възстановяване с "V-образна" или "U-образна форма", в зависимост от неговата времева рамка.

"Очакваме БВП да нарасне, тъй като фирмите и домакинствата се учат да комбинират по-висока икономическа активност с непрекъснат контрол на коронавируса чрез набор от механизми за настройка, включително носене на маски и ръкавици, често почистване на работните места, подобрени вирусни тестове и проследяване на контакти", посочва GS.

Визирайки бързото възстановяване на икономическата активност в Китай от февруари насам, Goldman Sachs заяви, че ако западните икономики успеят да постигнат дори част от този темп, "това би означавало последващ бърз растеж на активността през останалия период на второто тримесечие".

Американската банка прогнозира, че на тримесечна база ще се наблюдава икономическо възстановяване във "V-образна" форма (рязък икономически спад, последван от също токова силен отскок), а на годишна база възстановяването ще бъде "U-образно" (по-умерен спад, последван от по-дълъг период на слабост, чак след което да последва възстановяване).

Прогнозен растеж на БВП на развитите икономики на тримесечна и годишна база

"Продължаваме да прогнозираме възстановяване, което изглежда "U-образно" в годишно изражение, но "V-образно" на тримесечна база, като прогнозираме спад на БВП в силно развитите икономики средно с 32% през второто тримесечие, последван от растеж с 16% през третото тримесечие и с 13% през последните три месеца на годината", посочва инвестиционната банка.

Според GS основанията за предпазлив оптимизъм включват предполагаеми доказателства, че по-високите температури и "евтините" хигиенни мерки като миене на ръцете и носене на маски могат да намалят значимо процента на инфекция от коронавирус, възможностите за лечение вероятно ще се подобрят през следващите месеци, а "различните подходи за отваряне на бизнеса в държави и региони трябва да помогнат на политиците да решат какво е приемлив риск и кое не е".

Инвестиционната банка обаче отбеляза, че най-големият риск за глобалните икономически перспективи е, "ако скоростта на инфекцията се ускори рязко, докато икономиките започват да се отварят наново".

"В края на краищата, нашият анализ потвърждава, че голяма част от подобрението на медицинската обстановка е резултат от въведената карантина и социалното дистанциране", посочва Goldman Sachs.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна