Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С билборд изложба благодарим на медиците, работещи в пандемията

Билборд в България

България се включи в мащабна международна изложба, която с илюстрации върху свободните по време на извънредното положение билбордове, благодари на лекарите и медицинските работници, участващи на първа линия в борбата с Covid-19.
В изложбата “Thank you, doctors!” са включени илюстрации на художници и дизайнери от различни страни по света.

В инициативата участват Румъния, Сърбия, САЩ, Германия, Албания, Испания, България и др. държави, като всеки ден към изложбата се присъединяват нови градове по света.

Идеята се ражда в Румъния, разказа пред Радио София Десислава Олованова от агенция McCann, по чиято идея и организация се осъществява инициативата в България.

През последните месеци стотици хиляди медици от цял свят прекосяват градовете, в които живеят, за да стигнат до болниците, в които работят. В условията на изолация те са от малкото хора, които се придвижват в градското пространство денонощно. Билбордовете отправят благодарствени послания към медиците за тяхната работа и отдаденост във времето на пандемията от коронавирус. За „платна” на изложбата са използвани свободните билбордове в различните градовете. Позициите с илюстрации са подбрани така, че да следват пътя на медиците до болниците, които са най-натоварени с епидемията.

„Ако погледнем на изкуството, като начин на оцеляване в света изобщо, то днес артисти в светлината на прожекторите, са именно нашите медици, а ние наблюдаваме с вълнение и благодарност тяхното изпълнение. Да си лекар в България е истинско изкуство поради ред причини от различен характер.

Чувство за отдаденост на професията е познато на всеки артист. Но артистът познава и друго чувствo - това на благодарността. Затова решихме да я изразим по-най добрия начин, по който можем”, коментират български автори, които се включиха в изложбата.

В Европа благодарствените билбордове са стотици. У нас инициативата започва с 15-ина локации, обикновено на оживени кръстовища, в близост до болниците. Оттам те ще отправят посланията поне 14 дни. Местата може да се увеличат", допълни Олованова.


„Ние, обикновените граждани, ще започнем да се връщаме към нормалния си ритъм на живот и работа, но за лекарите ще става все по-трудно и те ще имат нужда от нашата подкрепа.“

Чуйте разговора на Катя Василева с Десислава Олованова.

Показаните билбордове са от България, Германия, САЩ и Сърбия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!