Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за здравето отиват в пленарната зала

| обновено на 07.05.20 в 15:11
Снимка: Ани Петрова, БНР

Промените в Закона за здравето бяха одобрени на първо четене от парламентарната правна комисия. С предлаганите от правителството промени ще бъдат уредени мерките срещу разпространението на коронавируса, след като бъде отменено извънредното положение. 

Депутатите от БСП в правната комисия се въздържаха при гласуването. 

Промените ще бъдат обсъдени утре на първо четене в пленарната зала на парламента. 

Обсъждането протече в присъствието на министрите на здравеопазването, правосъдието и туризма.

Промените включват две групи мерки - санитарни, даващи правомощия на министъра на здравеопазването на издава заповеди и наредби, според развитието на пандемията и промени, с които се удължават сроковете на мерките за социално-икономическа и финансова подкрепа, за да могат те да действат и след края на извънредното положение.

Чрез промени в два текста в Закона за здравето се дават правомощия на министъра на здравеопазването да  разпорежда противоепидемични мерки и след изтичането на срока на извънредното положение  - това се очаква да стане на 13 май.

Другата група законови промени са свързани със социална, икономическа и екологична защита на граждани, с подпомагането на българския туризъм, с дистанционното приключването на тази учебна година, след като стана ясно, че учениците няма да се връщат в класните стаи, освен за изпитите след 7-ми и 12-ти клас.

За да се подпомогнат бюджетните приходи, се предлагат промени в Законите за акцизите и данъчните складове и за корпоративното подоходно облагане.

Вносителите мотивират промени с преодоляването на  здравните, социално-икономическите и финансовите последици от разпространението на Covid-19 и недопускане на влошаването на епидемичната обстановка в страната.

Още при представянето на първо четене  на промените в Закона за здравето стана ясно, че преди второто четене  част от текстовете ще претърпят корекции. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна