Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм по Йордан Йовков помага в обучението на децата онлайн

Снимка: @serafimthemovie

В условията на социална дистанция, когато обучението на децата е възможно само дистанционно, новото българско кино влезе във виртуалните класни стаи, за да направи учебните часове по-интересни и ефективни.

Късометражният филм „Серафим“ на режисьорката Ваня Донева се оказа в помощ на учителите и шестокласниците от Бургас и в цялата страна в изучаването на едноименния разказ на Йордан Йовков в часовете по литература.

„Не съм мислила изобщо, че този филм ще има такава съдба. Той е късометражен, 15-минутен, екранизация по разказ на наш класик, а днешното поколение има интерес в други насоки и към друга литература. Но мисля, че този начин да се екранизира едно произведение, връща интереса на децата към нашите писатели.“

Ваня Донева е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а с филма „Серафим“ завършва преди три години магистратурата си по „Кино- и телевизионна режисура“ в класа на проф. Георги Дюлгеров в Нов български университет. Главната роля на Серафим изпълнява актьорът Ивайло Христов.

Във времето на социална дистанция Ваня Донева започна преди броени дни и онлайн театрални практики и игри с деца от 6 до 10 години. Заниманията са в събота от 17 часа и са безплатни. Към групите могат да се присъединят и нови участници, като записването става на страницата на Free Spirit във фейсбук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени