Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните журналистически разследвания - шанс за читателите

Боряна Джамбазова и Росен Босев пред БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вестник "Ню Йорк таймс" получи награда "Пулицър" за разследването "Скритата война на Путин". Включени са репортажи от Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. Част от екипа на това разследване е българският журналист Боряна Джамбазова.

Разследването на международния екип включва репортажи за действията на руските тайни служби в няколко държави по света, включително и информация за опита за отравяне на Емилиян Гебрев през 2015 година.

"Заради това, че темата е доста деликатна, понякога човек удря на камък. Знаем, че в България през 2015 година разследването е било затворено и едва по-късно се е възобновило във връзка със случая с отравянето на Сергей Скрипал в Англия", каза Боряна Джамбазова в предаването "Хоризонт до обед".

Естеството на международната търговия с оръжия е такова, че участниците в нея обичат тишината, коментира Росен Босев, журналист от вестник "Капитал".

"При всички положения това, че българските служби, българското контраразузнаване в лицето на ДАНС са допуснали подобен атентат, наемни убийци да обикалят страната с отрова и като варвари да се опитват да убият български гражданин, е провал, т.е. и те нямаха интерес да говорят за тази тема. В същото време самият Гебрев беше обект на натиск от цялата държава. Отвсякъде имаше интерес за този случай да не се говори, включително самият Гебрев", допълни Росен Босев.

България често е извън интереса на големите международни медии, посочи Боряна Джамбазова.

"Разследвания, големи - като "Парадайс пейпърс", "Панама пейпърс" доказват, че вече живеем във време, в което сътрудничеството и работата между различни издания е особено полезна, за да може читателите да имат достъп до такива големи разследвания", изтъкна тя.

Интервюто с Боряна Джамбазова и Росен Босев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна