Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравната система аплодисменти не стигат

Уникалният идентификационен код за специалистите по здравни грижи изважда на светло редица нарушения

БНР Новини
Снимка от протеста на медиците пред МЗ през отктомври 2019
Снимка: БГНЕС

В Световната година на медицинската сестра и акушерката и в очакване на професионалния празник на специалистите по здравни грижи – 12 май в ефира на „Нашият ден“ към ситуацията в съсловието поглеждат Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи – БАСЗГ, и акушерка Антоанета Димитрова.

Според данни на СЗО и Евростат 7,3 медицински сестри се падат средно на 1000 души население, докато в България са едва 4,1 с тенденция да намаляват. Става дума за критичен брой специалисти, на които се налага да работят на няколко места – с риск за здравето и професионалните качества.

Пандемията и кризата принудиха Министерството на здравеопазването да си спомни за необходимостта от въвеждането на Уникален идентификационен код – УИН, който би извадил на светло нарушенията по отношение на натоварването, заплащането и професионалната квалификация на специалистите по здравни грижи у нас, коментират експертите.

Какви са исканията на съсловната организация на медицинските специалисти и в какви срокове е адекватно да бъдат постигнати – чуйте още в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна