Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обявява идеите за облекчаване на карантината

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще направи обръщение към нацията, в което ще изложи плановете на правителството за постепенно облекчаване на наложената заради коронавируса карантина. Очакванията са за запазване на социалното дистанциране и някои дребни промени.

В телевизионното обръщение Борис Джонсън ще даде последна информация за напредъка в борбата с коронавируса. Не се очаква той да посочи конкренти дати кога ще отпаднат някои от мерките, които бяха въведени на 23-и март. 

Предполага се обаче, че премиерът ще обяви въвеждането на така наречената „предупредителна система“ за проследяване на вируса. Тази система ще определя нивото на заплаха от коронавируса по скала от 1 до 5 и ще бъде коригирана въз основа на данните. Новата система по принцип е валидна само за Англия, но правителството работи и с властите в другите части на Обединеното кралство - Уелс, Шотландия и Северна Ирландия - за въвеждането й. Смята се, че тя ще е по подобие на тази за нивото от терористична заплаха и се очаква Джонсън да каже, че страната в момента е на четвърто ниво, но се придвижва към по-долното трето.

Преди обръщението ще има среща на Комитета за извънредни ситуации „Кобра“, на която ще присъстват правителството, представители на четирите части на кралството и кметът на Лондон.

На последния редовен брифинг на кабинета в събота вечер министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че властите ще подходят „изключително предпазливо“ при облекчаване на карантината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна