Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немски член на ЕЦБ критикува решението на Конституционния съд на Германия

Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският представител на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви в понеделник, че единствено Европейският съд има юрисдикция над Европейската централна банка, критикувайки по този начин решението от преди дни на най-висшия съд на Германия.

Конституционният съд на Германия постанови през миналата седмица, че ЕЦБ е превишила мандата си при програмата за покупки на държавни облигации от 2015 .г в размер на 2 трлн. евро и нареди на Бундесбанк (немската централната банка) да напусне тази схема, ако в тримесечен срок Европейската централна банка не успее да докаже законността на програмата си, известна като "количествени облекчения".

"Ще продължим да провеждаме Програмата за закупуване на активи на публичния сектор (PSPP) и Спешната пандемична програма за покупки (PEPP), както и другите ни парични политики, в съответствие с нашия мандат", заяви членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел пред италианския вестник La Repubblica.

"Европейският съд има изключителната юрисдикция над ЕЦБ и нейните действия", подчерта тя.

В отговор на обвинението на немският съд, че ЕЦБ провежда икономическа, а не парична политика, Шнабел каза, че банката непрекъснато оценява дали мерките й са "подходящи, необходими и пропорционални".

Веднага след изненадващото постановление на немския конституционен съд, ЕЦБ заяви, че остава напълно ангажирана да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да гарантира, че провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика ще достигне до всички части на еврозоната.

От своя страна най-висшият съд на Европейския съюз (Съдът на Европейските общности) посочи, че единствено той има правомощията да решава дали органите на ЕС нарушават правилата на блока.

През изминалия уикенд председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пък обяви че Европейската комисия обмисля да започне процедура за нарушение срещу Германия заради решението на Конституционния съд, с което той възрази за закупуването на облигации от ЕЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна