Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Босаков: Необходим е качествен контрол на движението по пътищата

Снимка: БГНЕС
Наказанията за дрогирани шофьори циклично стават актуални с появата на всеки по-фрапиращ случай, при който обикновено има и загинали.

Според адвокат Емилия Недева акцентът на наказателната политика не следва да бъде върху непрекъснатото завишаване на наказанията, а върху превантивния контрол. 

“На фона на статистиката от последните години, когато неведнъж наказанията са били увеличавани, резултатите не са задоволителни и считам, че не там е основният проблем”, коментира Лъчезар Босаков, адвокат по наказателно право.

Основният проблем, според адвокат Босаков, е в активността и качеството на контрола на движението по пътищата. Става дума за средствата за проверяване - тестовете за наркотици и тестовете за алкохол при шофиране.

Към момента и двете престъпления са поставени почти под един общ знаменател, като и наказанията са сходни. Трябва обаче да се направи основно разграничение, което касае доказуемостта на тези престъпления.

При алкохола нещата са ясни - тестът с дрегер и последващата кръвна проба доказват без съмнение количеството алкохол в кръвта на водача.
При наркотичните вещества има проблем от години - методите на изследване там са изключително притеснителни, при тестовете се промени думата в закона от “под влияние” на “при употреба”.

Употребата не е абсолютно доказателство за това, че някой в момента на спирането за проверка е под влиянието на наркотични вещества.
“Доказано е, че тези тестове, които се използват, хващат дни назад и вече се говори за предполагаемост на престъплението, а не, че то е абсолютно доказано”.

Основният принцип, залегнал в правото е, че една присъда не може да почива върху предположения, а тук законът отваря една такава вратичка, която може да се тълкува, че не може да бъде абсолютно доказано самото деяние.    

Чуйте повече в разговора на Дарина Христова с адвокат Лъчезар Босаков в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна