Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса

Снимка: БГНЕС

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, определени от РЗИ:  

За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК“.

С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%.

В предаването „12+3“ проф. Салчев допълни:

Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца... В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета“. 

По думите на проф. Петко Салчев досега никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората:  

„Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква“. 

Интервюто с проф. Петко Салчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна