Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автокиното – нужният „лукс“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Културните събития и посещенията на музеи, галерии и кина на открито и закрито в страната вече са разрешени. При спазване, разбира се, на социална дистанция и определените противоепидемични мерки. Допустимата заетост на местата в киносалоните, а и на всички открити и закрити помещения, е до 30% от максималния капацитет. Това обаче не означава, че идеята за автокино у нас е отминала новина.

Във „Време и половина“ Найо Тицин, журналист и директор на фестивала „Master of Art“, и Мира Сталева, изпълнителен директор на „София филм фест“, припомниха какво романтично и необходимо изживяване е автокиното. С него може да се подпомогне и културният сектор, който пострада значително от световната криза. Те внесоха своите предложения в Столичната община за създаването на автокино в София. Предложенията им все още очакват одобрение. Ситуацията често се изменя и това предизвиква забавяне. Въпреки това до месец в столицата може и да има места, на които да се гледа кино на открито.

Според Найо Тицин не само в София, но и в цялата страна, има места, където могат да бъдат отворени летни и автокина. Дори и да има последващ пик на вируса у нас. Директорът на „Master of Art“ смята, че една такава криза, колкото и пагубна да бъде тя, бележи нови начела. Важното според него обаче е да спазваме медийна и културна хигиена, още повече що се отнася до „лукса“, и да гледаме на онлайн изкуството не като на панацея, а като на временно решение.

„Ако преди сме смятали, че интернет ще убие изкуството и в частност киното, сега именно интернет ги спаси“, каза във „Време и половина“ Найо Тицин. „Това обаче не заменя истинското преживяване на изкуството, на киното.“

Мира Сталева пък смята, че 30% от максималния капацитет на местата в киносалоните на този етап са напълно достатъчни и отговарят на световните критерии. Тя допълни, че автокиното е напълно безопасно и препоръчително в дни на пандемия. Хората, които нямат коли, могат да си наемат такива и също да се насладят на това изживяване. Изпълнителният директор на „София филм фест“ смята, че родната публика напълно би подкрепила появата на едно такова кино на открито, защото сега повече от всякога е зажадняла за култура.

„А именно културата е белегът и стандартът на цивилизацията ни и имаме нужда да сме заедно и да я споделяме“, каза във „Време и половина“ Мира Сталева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна