Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на медицинските сестри в отговорните институции внесоха

12 000 подписа с искания за по-добри условия и заплащане за медсестрите

| обновено на 12.05.20 в 15:01
Снимка: Гергана Хрисчева

Бонусите за медицински специалисти на първа линия в борбата с Covid-19 са получени на малко места и при „безумни критерии“,  заявиха от Асоциацията на медицинските сестри.

В днешния Световен ден на медицинските сестри от синдиката внесоха в отговорните институции  - Министерския съвет, Народното събрание, Президентството и Министерството на здравеопазването, 12 000 подписа в подкрепа на исканията им за по-добри условия на труд и повишаване на основните заплати.

"Най-страшната болест, срещу която се изправяме от 1 март 2019 г. и няма да се изморим да се борим, е безразличието на управляващите спрямо проблемите в здравеопазването", посочват от синдиката.

Председателят на Асоциацията на българските медицински сестри Мая Илиева посочи основните проблеми в здравеопазването:

„Основните искания не са променяни още от първи март 2019 година. Тази  подписка е във  връзка с това  - „не“ на търговските дружества в здравеопазването, еднаква стартова заплата за професията като две минимални работни заплати за страната , нощен труд, КТД бъде задължително за всички, промяна в категорията труд задължително“.

От Асоциацията на медицинските сестри призоваха да не се смесват медици от различни отделения да работят с пациенти с коронавирус:

„За да може така за предпазим преди всичко нас, семействата, колегите ни и пациентите, разбира се – нещо, което не се направи“.

Според асоциацията не всички заслужили са получили по 1000 лева, предвидени от държавата за лекарите от първа линия в борба с Covid- 19

„На много малко места са получени, с едни безумни критерии, просто това беше поредната обида. Затова ние днес не празнуваме, искаме да излезем от комата, в която се намира здравеопазването“.

Публикувани днес данни на Евростат сочат, че през 2019 г. в ЕС е имало 4,45 млн. медицински сестри и акушерки.

Делът им от общата работна сила средно в Евросъюза през миналата година е 2,2%. Най-голям е процентът в Германия – 3,4%, Финландия – 3% и Белгия – 2,9%.

Най-малък сред страните членки е делът на медсестри и акушерки в България – 1,1% от общия брой заети лица. Преди страната ни са Люксембург и Латвия с по 1,2%.

Репортаж на Гергана Хрисчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени