Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наредба Н-18 започва да действа от 1 март догодина

9% ДДС за заведенията предлага правителството

| обновено на 12.05.20 в 15:38
Снимка: пресслужба на МС

Правителството предлага от догодина ДДС за ресторанти, развлекателни заведения, барове и дискотеки да бъде намалено от сегашните 20 процента на 9 на сто. Това стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов с представители на Асоциацията на заведенията и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Първоначално беше съобщено, че ще бъде намален и ДДС върху основни храни, но впоследствие от пресслужбата на правителството коригираха тази информация.

Вчера от бранша предложиха на премиера ставка от 5% за една година и 9 на сто диференцирана ставка след това, както и мерки за възстановяване на сектора.

На днешната среща Бойко Борисов обяви:

„ГЕРБ ще подкрепим 9% ДДС, за се изравни с хотел-ресторант. И дай Боже, това да е трайна мярка“.

Премиерът подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от Covid-19 в ресторантьорския бранш:

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, сърди ми се, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

След срещата Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията и Атанас Димитров – заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, коментираха:

„Приравнява се за всички в сектора „туризъм“ - досега беше само за пакетните услуги, а сега прибавяме и заведенията към тях“.

„Ние го оценяваме като помощ“.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Първоначално беше предвидено диференцираната ставка за заведенията за хранене и забавления да бъде въведена от началото на следващата година, но по-късно през деня в парламента премиерът обяви, че управляващите подготвят законодателни промени, които предвиждат ДДС за заведенията да бъде намален на 9% още тази година, като мярката ще е временна – със срок до края на 2021 -а. Управляващите ще предложат и 9 на сто ДДС за книгите. Очаква се промените да бъдат готови утре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна