Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна: 9% ДДС временно за заведенията от тази година, за книгите - постоянно

| обновено на 12.05.20 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за ресторантите, развлекателни заведения, барове и дискотеки, която да важи от това лято до края на 2021 година. Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов. Очаква се законодателните промени да бъдат готови утре.

Министър-председателят дойде изненадващо в Народното събрание, след като проведе среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ и с коалиционните партньори НФСБ и ВМРО. Това, което са се разбрали, е:

9 на сто да бъде ставката на ДДС за заведенията, която обаче да не важи от началото на 2021-ва, а да започне да действа още тази година.

Мярката ще е временна и ще е със срок до края на на 2021 година.

Това обяви на брифинг в парламента премиерът Борисов, като уточни, че министърът на финансите Владислав Горанов е бил категорично против диференцирани ставки за ДДС. Изчислено е, че това ще е загуба в приходната част в размер на 150 милиона лева.

„Категорично против е (министър Горанов). И Менда Стоянова (председателят на бюджетната парламентарна комисия) затова не е тук - имахме досега председателски съвет. Считат, че това е груба грешка. Моите колеги считат, че ще понесем загуба в приходната част над 150 милиона.

Но аз считам, че това е един шанс и за осветляване на бранша - да започнат да плащат заплатите и осигуровките вече към тях на цената и на стойността, която са.

Политическо е решението. В хотела плащат 9%, а  в ресторанта в него 20% - действително, трудно може да се подкрепи, още повече, че и съседните нам държави - основни конкуренти в туристическия бизнес, това беше направено -  намаляване на ДДС върху този бизнес“.

Премиерът Борисов обяви още, че се предлага 9% ДДС и за книгите, като това ще е постоянна ставка.

Друго оповестено предложение е за 30% дотация на седалка в чартърен самолет, а не ваучер за полет. Това са се разбрали коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“

И още: ваучерите за почивка ще се отпускат само за вътрешен туризъм за хората от първа линия  - това са полицаите и медицинския персонал. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че при използването на ваучерите първо ще се предпочитат държавните бази, а след като се запълни техният капацитет, ще започват да се използват за хотели и други места за настаняване:

„Само във вътрешен туризъм, само в обекти български, на хората, които са на първа линия  - с други думи полицай, медицински персонал. И при това при едно условие  - първо, тези ваучери ще бъдат използвани за запълване на държавните бази и едва, след като се запълнят те, тогава ще могат да бъдат използвани и в хотели и места за настаняване, съгласно наредбата за категоризация на туристически обекти“, каза Симеонов.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят 9 % ДДС за ресторантьорския бранш и ще предложат 9 % ДДС и за детски стоки и храни за деца до 3 -годишна възраст. 

Въвеждането на диференцирана ставка от 9% за заведенията за хранене  и развлекателния сектор в туризма беше обявено още тази сутрин след среща на премиера с представители на ресторантьорския бранш, но мярката беше предвидена да влезе в сила от 1 януари догодина, като част от бюджета за за 2021-ва. Тогава Борисов посочи, че може диференцираната ставка за ресторантите да остане трайно.

Репортаж на Виолета Ашикова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени