Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентски съвети предлагат удължаване на семестъра за обучението по изкуства

| обновено на 12.05.20 в 16:36
Снимка: Ани Петрова

Студентските съвети на висшите училища по изкуствата поискаха удължаване на летния им семестър с 30 дни, както и провеждане на държавните изпити и дипломните защити от юли до септември  на терен в учебните заведения при спазване на противоепидемичните мерки.

Аргументите за искането, изпратено до просветното министерство и до ректорите на съответните ВУЗ-ове, са трудности за приключване на учебната година в електронна среда заради практическата насоченост на висшето образование в сектора на изкуствата.

Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в България заяви:

„Нали разбирате, че в Музикалната академия имат държавен изпит, който е концерт. Той няма как да се осъществи онлайн в дадена стая, даден апартамент. Сами разбирате колко е наивно… Затова се обръщаме към Министерството на образованието и науката, към Министерството на културата, също така и към ректорите на висшите училища, които са по изкуствата, наистина да проявят разбиране. Говорим за държавни изпити и дипломни защити. А семестриалните изпити, които са след завършването – там могат да се проведат онлайн. Говорили сме го със студентските съвети, там нямат проблем“.

В това удължено време за семестъра да бъдат взети изпитите по теоретичните дисциплини, а през останалото време студентите да могат да провеждат в базите на висшите училища практически занятия, предлагат студентските съвети. Идеята е да се компенсира липсата на практически занимания на студентите по изкуства.

В университетите, които обучават студенти с профил „Изкуства“, спецификата на самите предмети изисква не само теоретична подготовка, но и практическа, каквато заради извънредното положение и коронавируса не може да бъде проведена пълноценно, стана ясно от думите на Мадлен Янкова, председател на Студентския съвет на Националната музикална академия.

В предаването „Хоризонт до обед“ тя обобщи наблюденията от дистанционното обучение в пет университета.

„Теоретичната подготовка върви навсякъде доста добре, няма да има проблем с нея. Но практическата подготовка не е абсолютно възможно да бъде на 100% във всяка една специалност на висшите училища по изкуства. Затова ние излязохме с позиция, която препоръчва на ректорските ръководства как те да продължат тази учебна година, как да я завършат.“

Цялото интервю с Мадлен Янкова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна