Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: Кризата беше етнизирана от ВМРО

Извънредното положение не е приключило за ромите, твърди юристът

Квартал "Филиповци" в София
Снимка: БТА


Как изглеждат ромските махали след края на извънредното положение и защо ромски организации се обърнаха с отворено писмо до премиера, президента и главния прокурор?

"Извънредното положение не е приключило за ромите. Изгледите са то да става още по-извънредно и точно това е един от поводите да адресираме държавните органи", каза в предаването "Хоризонт до обед" юристът Орхан Тахир, който живее в Белгия и е тясно свързан с каузите на ромските общности у нас. 

По време на пандемията беше допуснат много опасен прецедент – да бъдат третирани различно български граждани по етнически признак, смята Тахир.

"Дадени квартали бяха блокирани с КПП-та, а други не. Това създаде едно напрежение, едно изключение, заобикаляне на конституционния принцип за равно третиране на всички граждани."

Кризата беше етнизирана от представителите на ВМРО. Блокирането на ромски квартали започна след призиви на ВМРО за затваряне на гетата, както те ги наричат. И дори след като стана ясно, че извънредното положение ще бъде вдигнато, те продължават да настояват, че въпреки това ромските квартали трябва да останат блокирани.“

Квартал „Факултета“ в София по време на извънредното положение. Снимка: БТА

Имаше два паралелни, два различни режима, които напомнят елементи на апартейд, обобщи Тахир. „Блокада, КПП-та, жандармерия, полиция за дадени квартали на София, които са етнически обособени и много по-свободен режим за други квартали.“

Акцент в отвореното писмо е поставен върху това, че „в управлението е допусната партия, за която има сериозни съмнения, че е противоконституционна“, изтъкна Орхан Тахир.

Едното искане е да се забрани тази политическа партия – ВМРБ-БНД, а другото е да се потърси наказателна отговорност на нейните ръководители, ако прокуратурата прецени, че са налице законните основания за това.“

Налице е основание за разпускането на политическа партия, предвидено в чл. 40 от Закона за политическите партии, подчерта Орхан Тахир. В писмото от 8 страници по думите му са изложени доста факти. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна