Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Германия може да направи повече за стабилизиране на Европа

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: БТА

Германия направи важни стъпки за стабилизиране на Европа по време на коронавирусната криза, но със сигурност би могла да направи повече, каза в четвъртък управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева пред немския бизнес вестник Handelsblatt.

"Германия действаше много бързо и използва добре финансовите си възможности", посочи в интервюто г-жа Георгиева.

Тя подчерта и германската бюджетна дисциплина: "В добри времена е важно да се вземат предпазни мерки за лошите времена. Точно както вирусът най-силно удря хората с предшестващи проблеми, така и икономическият шок удря най-тежко икономики, които преди това са били нестабилни".

"Вярваме, че е разумно да се обмислят всички варианти, които могат да помогнат за смекчаване на въздействието от коронавирусния шок, отбеляза шефът на МВФ и допълни: "Така например корона облигациите са възможен инструмент, макар и не единствен", визирайки идеята за емитиране на съвестни еврооблигации, срещу която обаче Германия възрази многократно.

Шефът на МВФ също така предупреди за евентуален неуспех при рестартиране на икономиката. "Може да се наложи по всяко едно време връщане към строгите мерки на ограничения". Според Георгиева отмяната на ограниченията трябва да се основава на график, зависещ от постъпващите данни, а не от конкретни важни дати от календара.

МВФ се застъпва за укрепване на социалната държава. В тази връзка Кристалина Георгиева препоръча "осигуряване на достъп до заплащане за болни, обезщетения за безработица и здравни грижи за по-бедните слоеве на обществото“, също така препоръча "разширяване на публичните програми за заетост" и очерта "по-прогресивните модели на данъчно облагане" като вариант, но без конкретно да коментира исканията на някои икономисти за данъци върху собствеността.

"Със своите традиции за социална пазарна икономика Европа е пример за подражание", подчерта шефът на МВФ. "Бих искал да кажа на европейците: имаме нужда от вас, светът има нужда от вас!"



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени