Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Зорница Русинова

Социалната политика след извънредното положение

| обновено на 15.05.20 в 11:57
Зорница Русинова - МТСП
Снимка: БГНЕС

Каква ще бъде социалната политика след края на извънредното положение: кои дейности ще продължат, кои ще бъдат спрени или пренасочени? Каква е предоставяната подкрепа на малките и средни предприятия по Оперативна програма „Човешки ресурси“? Зорница Русинова,  зам.-министърът на труда и социалната политика, даде разяснения в "Нашият ден".

"Голяма част от дейностите, които стартирахме още в първите дни след обявяването на извънредното положение, ще продължат, защото засягат голяма част от хората, които са най-уязвими в момента.

Възрастните хора, особено тези, които живеят сами, имат ежедневна нужда от подкрепа, защото все още за тях е рисково. Те и хората с увреждания имат ежедневна нужда от подкрепа на местните власти – някой да им напазарува, да им занесе храна и лекарства. Така че продължаваме с патронажната грижа до края на годината. В момента общият ресурс за проекти на патронажната грижа почти във всички общини е 76 млн. лв. и около 42 хил. души ежедневно се обгрижват през екипите на патронажа."

Русинова обясни, че продължава и възможността до края на юни общините да ползват "Топъл обяд" през Агенцията за социално подпомагане. Продължаваме и с всички кампании с раздаване на хранителни продукти

"Домовете за възрастни и хора с увреждания са част от големите рискове да възникнат огнища на коронавирус, затова продължава забраната за настаняване в такъв тип специализирани институции. Има и ограничителни мерки по отношение на услугите на дневни центрове, центрове за обществена подкрепа. От началото на юни планираме поетапно в тях да може хората с единични консултации по график, лека-полека да може да се възобнови дейността им." Това е и причината с новоприетия закон да се удължи до края на август Агенцията за социално подпомагане да не намалява своите капацитет и финансиране. 

Продължава и схемата 60/40. Зам.-министър Русинова смята, че тя е добър механизъм за задържане на безработицата. Към момента са получени над 180 хиляди заявки в бюрата по труда. Предстои да бъдат стартирани допълнителни мерки към фирмите и бизнеса, така че да не освобождават хората. "Първата подкрепа, планирана за началото на юли, е насочена към автобусния транспорт. Надяваме се с отхлабването на мерките да има и ръст на заетостта. Готвим и мерки за интеграция на хората, останали без работа на пазара на труда."

Повече за услугата "Патронажна грижа" и договорите с общините, както и за мерки спрямо средния и малкия бизнес, за възможностите за микрокредитиране със споделен риск по оперативна програма, можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна